
Theodorus Jacobus Carper 1897-1945
Geboren op 23 november 1897 te Frederiksoord
Overleden op 18 april 1945 te Kdo. Sandbostel, Neuengamme
Beroep | Opperwachtmeester Staatspolitie / Lid verzet |
---|
Geboren op 23 november 1897 te Frederiksoord
Overleden op 18 april 1945 te Kdo. Sandbostel, Neuengamme
Beroep | Opperwachtmeester Staatspolitie / Lid verzet |
---|
De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:
Bron: Hoogeveensche Courant 19 november 2019
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 29 november 2019Mijn vader Theodorus Jacobus Carper geboren 23-11-1897 werd op 3 januari 1945 ‘ s ochtends om 6 uur gearresteerd door de SD te Hoogeveen. Zijn oudste zoon Bertus was niet thuis. Die was elders ondergedoken.
Mijn vader werd naar de Crachstaate gebracht in Heerenveen. Aanvankelijk dacht men L.S. Carper, agent van politie te Wolvega, te hebben gearresteerd.
De informant kende Carper, die tot 1941 in Zorgvlied had gewoond. Vanuit de gevangenis wist mijn vader zijn neef L.S. Carper te waarschuwen. Die is in 1945 op 9 januari ondergedoken.
Mijn zus van 16 bezoekt per fiets in de winter van 45 mijn vader en brengt hem schoon ondergoed en eten. Te Noordwolde hoorde zij dat een broer van mijn vader de neef L.S. Carper zou willen verraden. Mijn moeder is toen per fiets naar Noordwolde gegaan om die broer op andere gedachten te brengen.
Iemand verraden daar krijg je later altijd spijt van. Zijzelf kreeg de NSB commandant plus een SD-er op bezoek met het voorstel mijn neef te verraden opdat haar man vrij zou komen. Zij heeft geweigerd. Daar ben ik nog steeds trots op.
Eind januari heeft de NSB burgemeester van Hoogeveen zogenaamde strafbare feiten (zoals waarschuwen van personen voordat ze gearresteerd zouden worden etc) doorgegeven aan de SD te Heerenveen.
Op 15 februari 1945 werd mijn vader overgebracht naar Strafkamp Amersfoort waar hij werd ingeschreven onder nummer 10990. Op 15 maart 1945 vertrek naar Kamp Neuengamme. 18 maart aankomst waarna mijn vader werd ontkleed, kaal geschoren en bewerkt met afgewerkte motorolie
(Hij had psoriasis).
Als kleding kreeg hij een cementzak (volgens een getuigenverklaring van twee Hoogeveense medegevangenen die teruggekeerd zijn) . Mijn vader werd tewerkgesteld in het crematorium van het kamp. Daar is hij ernstig ziek geworden, waardoor hij bij de ontruiming van het kamp, zo rond 15 april 1945, bij de zieken op transport werd gezet. Ongeveer 100 mensen werden in een goederenwagon geperst. De trein heeft over een afstand van 60 kilometer
ruim 660 kilometer afgelegd. Door troepenverplaatsingen moest de trein steeds heen en weer rangeren. Gevolg was dat de trein tweedagen later aankwam bij het stationnetje te Brillit.
Daar bleek dat 90 procent van de mensen inmiddels was gestorven (de marteldood en kannibalisme etc). Boerinnen en jongeren uit de omgeving moesten de lijken begraven in een massagraf, vlak in de buurt in een bos.
Ik heb die locatie in 2006 gezien. Midden in het bos zie je nog een ongerept stuk waar de lijken uitgegraven zijn.
Na overleg heeft het Frans forensisch instituut de lijken een voor een herbegraven in het voormalig krijgsgevangenkamp te Sandbostel. Op 15 augustus 1960 is mijn vader geïdentificeerd. overgebracht naar Nederland en herbegraven op het ereveld Loenen in vak E grafnummer 6.
Voor gegevens en omstandigheden hoe de mensen werden behandeld en begraven verwijs ik naar het boek Stalag XB Sandbostel geschreven door Werner Borgsen en Klaus Volland. Laatstgenoemde persoon heeft als voorzitter van het inlichtingenbureau te Bremervörde mij in 2006 twee dagen
begeleid bij mijn zoektocht naar mijn vader. Opmerkelijk dat hij in het bezit was van een namenlijst, waarop die van mijn vader, van de verschillende
transporten die in Brillit waren aangekomen.
Als u op bladzijde 180 van het boek begint krijgt u een beeld hoe men toendertijd met de gevangenen omging. Een hel op aarde. Ik heb toen ook de personen gesproken die op bladzijde 187 de lijken moesten begraven in het massagraf.
Wat de herbegrafenis in 1960 betreft, verwijs ik naar het boek 1940-1945 Hoogeveen dat uitgegevens is door de Historische Kring Hoogeveen in 1999.
Bron: Zoon Bert Carper
Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 3 juli 2017