Edward Hamel

1902-1943

0

Oorlogsslachtoffer

Is 40 jaar geworden

Geboren op 21-10-1902 in New York U.S.A 

Overleden op 30-04-1943 in Auschwitz 


Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

De belhamel Eddy Hamel

De Belhamel: AJAX VOETBALLER EDDY HAMELEdward Hamel werd geboren in Upper East Side, Manhattan in New York als eerste zoon en kind van diamantslijper Mozes Hamel en Eefje Beek. Hierdoor had hij de Amerikaanse nationaliteit. Zij bleven maar 2 jaar... Lees meer

De Belhamel: AJAX VOETBALLER EDDY HAMEL


Edward Hamel werd geboren in Upper East Side, Manhattan in New York als eerste zoon en kind van diamantslijper Mozes Hamel en Eefje Beek. Hierdoor had hij de Amerikaanse nationaliteit. Zij bleven maar 2 jaar in New York vanwege gebrek aan werk voor vader Mozes. Mozes was al in diamantindustrie werkzaam sinds 1917. Op 6 Juni 1903 kwamen zij terug inde Amsterdamse Pretoriusstraat op nummer 96 3 hoog en 13 jaar later begon Eddy’s carrière als voetballer toen hij met 14 jaar in Wilhelmina Vooruit kwam, gevolgd door AFC en in 1922 uiteindelijk het eerste van Ajax. Zijn bijnaam was Belhamel, een toespeling op zijn naam maar ook omdat hij dat als jonge voetballer was.


Als rechtervleugel spits was hij succesvol in 125 wedstijden maar scoorde niet veel. Ondanks zijn goede prestaties kwam hij helaas niet in Oranje vanwege zijn nationaliteit, hij was wel voor vriendschappelijke wedstrijden gevraagd door de Engels coach Bob Glendenning, ook bij Ajax was zijn coach een Engelsman, Reynolds, de man die hem bij AFC ontdekte. Misschien een voorbode voor het ontmoeten van een Engelsman in Auschwitz.


In 1930 moest hij vanwege knieblessure stoppen met actief voetbal en werd coach van onder meer Volendam en net als zijn voetbalcarrière was hij als coach ook succesvol en haalde met Volendam en de Kennemers kampioenschappen. Een jaar eerder 29 augustus trouwde hij met Johanna Wijnberg, ze kregen een tweeling, de zoons Robert en Paul in 1938.Adres was toen Pretoriusstraat 92 op 3 hoog en ze woonden op het laatst Rijnstraat 145 op 2 hoog.


Op een fatale dag in 1942, de 27e oktober werd hij opgepakt vanwege het niet dragen van de Jodenster, wat strafbaar was. Hij probeerde een beroep te doen op zijn Amerikaanse nationaliteit maar bezat die papieren niet. De rechercheurs van Bureau Joodsche Zaken Meyer en Klaas Nap arresteerden hem en de 29e werd hij naar de gevreesde Euterpestraat gebracht. Op de 30e kwamen hij en zijn gezin in Westerbork. Daar zaten ze in barak 43 en 21 tot het transport van 29-1-1943, na aankomst van dat transport van 659 personen werden Johanna en de jongens meteen vergast. Eddy gaat met een groep gedwongen arbeid verrichten en wordt vrienden met de Engelsman Leon Greenman.


Greenman was Engelsman en net als Eddy kon hij voor transport zijn papieren niet tonen zodat zij een ander kamp zouden krijgen om uitgewisseld te worden. Daar in Auschwitz werden ze vrienden in zelfde barak, Leon getuigde later dat ze het goed konden vinden en elkaar warm hielden op de bovenste slaapplek die niet meer was dan een paar planken en misschien een strodeken. Ze wisten ook beide niet wat van hun gezin geworden was. Tot de fatale selectie rond 30 april 1943 toen Eddy ziek was van een abces in zijn mond. Dat betekende niet meer fit genoeg voor werk en hij werd vergast.

Zo kwam een hardvochtig einde aan het leven van een voetballer, de eerste Joodse en Amerikaanse voetballer in Ajax 1. Voor hem en zijn gezin zijn Stolpersteine gelegd, zijn naam staat ook op plaquette bij de KNVB en Ajax adopteerde de steen met zijn naam in het Namenmonument in Amsterdam. Zo wordt toch nog recht gedaan aan zijn naam.

Sluiten
Bron: Podact van Jim McCough, diverse voetbalarchieven en sites,LinkedIn

Geplaatst door beek1956 op 29 maart 2024

Eddy Hamelbron Linked In

Edward (Eddy) Hamel

De geuzennaam ‘Jodenclub’ zal Ajax eerder aan de supporters te danken hebben dan aan de spelers. Volgens de kronieken van de ruim honderdjarige club hebben slechts vier Joodse spelers het eerste elftal gehaald.[1] De eerste die dat lukte was... Lees meer
De geuzennaam ‘Jodenclub’ zal Ajax eerder aan de supporters te danken hebben dan aan de spelers. Volgens de kronieken van de ruim honderdjarige club hebben slechts vier Joodse spelers het eerste elftal gehaald.[1] De eerste die dat lukte was Edward (Eddy) Hamel.Eddy was geboren in New York op 21 oktober 1902 en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Zijn voetbalcarrière begon bij de Amsterdamse Football Club (AFC). De speelvelden van AFC lagen in die tijd naast die van Ajax. Als pesterij trapten de AFC-spelers wel eens een bal hard tegen de kleedkamers van Ajax, waardoor de zich verkledende spelers erg schrokken. Volgens een anekdote was Eddy Hamel bij één zo’n actie niet snel genoeg met het ophalen van de bal. Als vergelding kreeg hij een flink pak rammel van de tegenpartij. Dat was zijn eerste kennismaking met de club waarvoor hij tussen 1922 en 1930 125 wedstrijden in de eerste competitie zou spelen. De overlevering geeft een beeld van een geliefde en uiterst behendige speler. Zijn supporters gaven hem liefkozend de bijnaam ‘Belhamel’. Toen hij in 1930 niet geselecteerd werd voor het nationale elftal stopte Eddy als beroepsvoetballer. Hij bleef wel als veteraan bij Ajax. Inmiddels was hij getrouwd met Johanna Wijnberg (Amsterdam 25-11-1905). Op 19 april 1938 werd hij vader van de tweeling Paul en Robert. Met de bezetting van Nederland werd ook het lidmaatschap van sportclubs voor Joden beperkt. In 1941 werden alle Joodse leden van Ajax geroyeerd. Ook Eddy Hamel werd eerloos door zijn club ontslagen.Een jaar later, in oktober 1942, moest hij zich met zijn gezin melden in Westerbork. Zij kwamen terecht in de zogenaamde ‘Engelse Barak’. Hier zaten Britse en Amerikaanse staatsburgers die voor uitwisseling in aanmerking kwamen. Maar ook die status bleek geen bescherming te bieden. Leon Greenman, die in dezelfde barak zat, heeft de laatste maanden met Eddy opgetrokken. Hun beide gezinnen zijn in januari 1943 naar Auschwitz gedeporteerd, waar de vrouwen en kinderen gelijk de dood zijn ingejaagd. De beide mannen zijn te werk gesteld. Na enkele maanden van ontbering kreeg Eddy last van een abces. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gestuurd, waarna niets meer van hem is vernomen. Na de oorlog heeft Leon Greenman het tragische einde van de voormalige publiekslieveling wereldkundig gemaakt.[2]Noten 1. Naast Eddy Hamel waren dat Johnny Roeg, Bennie Muller en Daniël de Ridder. Mendel Witzenhausen heeft slechts een enkele wedstrijd in de eerste van Ajax gespeeld. In de meeste publicaties wordt ook Sjaak Swart niet in het rijtje genoemd omdat hij alleen een Joodse vader heeft. 2. Zie: www.ajax-usa.com/history/kuper/the-warm-back-of-eddy-hamel.html Sluiten
Bron: Misjpoge. Tijdschrift voor Joodse genealogie, jaargang 20 (2007) nr. 4

Geplaatst door b.h.a. van der woude op 06 juli 2020

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu