Gustaaf Henry Gelder

1919-1944

1399151571.JPG

Oorlogsslachtoffer

Is 24 jaar geworden

Geboren op 08-07-1919 in Batavia, NOI 

Overleden op 21-01-1944 in Den Haag 



Onderscheiding
Verzetskruis

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Gustaaf Henri Gelder, de man die het studentenverzet organiseerde, Joden hielp en een illegale krant begon en verspreidde.

Gustaaf Henri Gelder werd geboren op 08 Juli 1919 te Batavia, Nederland Oost-Indië. Hij was de zoon van Gustaaf Herman Daam Gelder, 09 Augustus 1892 te Driebergen – 04 Mei 1954 te ’s-Gravenhage, administrateur op de theeplantage Pagilaran, in de... Lees meer

Gustaaf Henri Gelder werd geboren op 08 Juli 1919 te Batavia, Nederland Oost-Indië. Hij was de zoon van Gustaaf Herman Daam Gelder, 09 Augustus 1892 te Driebergen – 04 Mei 1954 te ’s-Gravenhage, administrateur op de theeplantage Pagilaran, in de bergen boven Pekalongan op Java – Nederland Oost-Indië en Henriëtte Claus, 05 Mei 1893 te Batavia, Nederlands Oost-Indië – 17 Mei 1964 te ’s-Gravenhage.

Gustaaf Henri Gelder is begin jaren 30 naar Nederland gekomen voor studie. In Nederland werd mr. Arnold Theodoor Gelder, deurwaarder bij het kantongerecht te Utrecht zijn voogd. Gustaaf Henri heeft op het Gymnasium Haganum in ’s-Gravenhage gezeten van 1932 tot 1939, daar heeft hij zijn latere verloofde, Onnij Henrika Eskes, ontmoet. Daarna is hij naar de Universiteit Leiden gegaan, waar hij Indologie, opleiding tot bestuursambtenaar in Nederlands Oost-Indië, studeerde. Hoe anders zou het lopen. Op 10 Mei 1940 overviel Nazi-Duitsland zijn neutrale buurstaat.

Nederland capituleerde binnen 5 dagen. Voor eerstejaars student, Gustaaf Henri Gelder, een jongen nog, begon een radicaal ander leven. Een illegaal bestaan, waarin je in het diepste geheim een eenzame strijd voerde. Toen de Universiteit Leiden in November 1940 op last van de bezetter werd gesloten, ging Gustaaf Henri Gelder naar de Universiteit van Utrecht, waar hij Nederlands recht ging studeren.

Ja. Waarom koos je voor het verzet? Gustaaf ervoer het als een verschrikkelijk onrecht, als een diepe vernedering dat de moffen hier waren. Je was in staat de eerste de beste mof om te leggen. Je vond het on-ver-draag-lijk dat ze op straat liepen. Gustaaf bezat een vanzelfsprekende autoriteit. Zijn leiderschap werd alom geaccepteerd. Hij voerde nooit de boventoon, maar als hij iets zij, luisterde je. Opmerkelijk voor een jongeman van begin 20.

Was zijn zus, Marij Tillij Gelder, 11 Februari 1922 te Weltevreden – Nederlands Oost-Indië – 25 December 2016 te Brig - Zwitserland, destijds op de hoogte van de verzetsactiviteiten van haar broer? Ik wist dat hij in de illegaliteit zat. Meer niet. Bovendien begaf hij zich van adres naar adres. Gustaaf gaf iedereen het zelfde antwoord als ze vroegen waar ze hem konden bereiken: “ik zwerf van adres naar adres.” In werkelijkheid verbleef hij van Maart 1943 tot 21 Januari 1944, bij Maria Leontina Josepha van Soldt - Bos en Jan Hendricus van Soldt, in de Crispijnstraat te ’s-Gravenhage. Zij waren lid van de verzetsgroep Trouw. Verder waren er in die periode ongeveer 4 onderduikers in huis. Maria Leontine Josepha van Soldt - Bos was in die periode zwanger en de baby werd geboren een week na het overlijden van Gustaaf Henri Gelder. Er waren voorzorgsmaatregelen nodig, omdat hij wapens en munitie moest kunnen opbergen en ook z’n spullen voor het drukwerk een veilige plaats moest vinden.

Gustaaf Henri Gelder was lid van een liquidatie groep, dat werk viel hem zwaar, als hij een opdracht had uitgevoerd dan kwam hij ziek thuis en zag grauw van ellende. Gustaaf is vanuit hun huis naar de drukkerij, Drukkerij en Zetterij Bevedeem in de Wouwermansstraat 13 - 15 te ’s-Gravenhage, gegaan. Toch kreeg ze, zijn zus, te maken met het dubbelleven van haar broer. Toen ze in de commode op haar kamer een lade opentrok en onder een stapeltje kleding een revolver aantrof, wist ze: dit is zijn vuurwapen, Ze sprak er met niemand over – ook niet met haar broer. Dat de Duitse politie haar broer zocht, was duidelijk. Gustaaf stond in augustus 1943 aan de basis van de illegale krant Ons Volk. Die ook o.a. door zijn zus werd verspreid. Hij was een van de oprichters van de Raad van Negen, het overlegorgaan van het studentenverzet. Hij nam zelf geen zitting in de Raad, omdat hij zich als eerstejaars student daartoe niet capabel achtte. Tevens was hij betrokken bij de oprichting van het Nationaal Comité van Verzet en hielp joden met valse persoonsbewijzen en bonkaarten. Gustaaf schreef o.a. voor het blad Trouw en verzorgde drukwerk en voor de verspreiding. Omdat de drukkerijen, Drukkerij en Zetterij Bevedeem en Kantoorboekhandel R. Verseveldt, deze had twee drukkerijen, bij ons in de buurt lagen, was het huis in de Crispijnstraat voor hem aantrekkelijk. Er waren voorzorgsmaatregelen nodig, omdat hij z’n spullen voor het drukwerk een veilige plaats moest hebben.

Hij zei mij, Maria Leontina Josepha van Soldt - Bos: “Als ik in het nauw kom te zitten, dan zal ik mezelf doodschieten, want m’n kameraden verraden doe ik nooit.” Hij had zijn verloofde Onnij bezworen: “Als de moffen mij levend in handen krijgen, ben ik bang dat ik doorsla.”

Maanden gingen voorbij tot in Januari 1944 hij werkelijk voor de keus werd gesteld. In het hele land was er een arrestatiegolf van mensen die voor Het Parool werkte. Er was kennelijk verraad geweest. Toevallig van Gustaaf Henri Gelder bij de drukkerij Bevedeem van Het Parool aanwezig, voor zijn eigen krant Ons Volk. Bij Drukkerij en Zetterij Bevedeem werd o.a. Het parool en Ons Volk gedrukt.

Hier zal ik, Maria Leontina Josepha van Soldt - Bos, wat uitvoeriger over vertellen. "Hij was naar de drukkerij, Drukkerij en Zetterij Bevedeem, gegaan, waar de Duitsers hem opwachten. De eigenaar van de drukkerij en z’n zoon, die epilepticus was, stonden tegen de muur. Er was geschoten en de twee Duitsers waren gewond. Er was een dokter geroepen, die toevallig in onze groep zat. Hij moest de Duitser verzorgen en bij de verzetsstrijder, kijken of hij echt dood was. De dokter was op 18.45 uur teruggekeerd op de Centrale Post, Waldeck Pyrmontkade, van de Gemeentelijke Geneeskundige en Gezondheids Dienst – eerste Hulp. Binnen een uur wisten mijn ouders wat er gebeurd was en konden ze maatregelen nemen".

Gustaaf Henri Gelder had verschillende schuilnamen. Een was: “Han Gelder” en aan ander ” ’t jagertje.” Hij is gestorven onder de naam: Theodorus Hendrikus van Linde. Wonende; Thomsonlaan 21 te ’s-Gravenhage. De dokter die gekeken heeft of Gustaaf Henri Gelder dood was, heeft geregeld dat hij overgebracht werd naar het Gemeentelijke Zuidwal Ziekenhuis te ’s-Gravenhage. De vader van Els Exalto heeft haar verteld dat er een dode naar het Gemeentelijke Ziekenhuis Zuidwal was gebracht. Hij heeft er in het diepste geheim voor gezorgd dat Onnij Henrika Eskes, de verloofde van Gustaaf, en Els Exalto naar het mortuarium konden komen. Het was Gustaaf, hij lag daar, een roodbruin gaatje in zijn linkerslaap. Onnij schoof de verlovingsring van zijn vinger. We zijn toen intens verdrietig vertrokken, maar blij dat we hem nog hebben gezien. Marij Tillij Gelder hoorde de volgende dag dat haar broer was overleden. “Ik kon het niet geloven. Thuis heb ik uren voor me uit zitten staren.”

De ouders van Gustaaf bleven lang in het ongewisse. Zij waren geïnterneerd in een jappenkamp in Nederland Oost-Indië en vernamen pas in October 1945 dat hun zoon was gestorven. Twee jaar later krijgen zijn ouders tijdens een plechtigheid in het Paleis op de Dam uit handen van Koningin Wilhelmina postuum het Gouden Verzetskruis uitgereikt. In een radiorede had de vorstin Gelders zijn “Uitzonderlijke verdiensten voor het verzet” geroemd.

Gustaaf Henri Gelder is op 26 Januari 1944 bijgezet in gemeenschappelijk graf op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkhoflaan te ‘s-Gravenhage. Op 26 april 1946 is hij herbegraven op de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te ’s-Gravenhage. Op een foto staan zijn ouders verslagen aan de groeve. “Mijn vader is nooit over de dood van mijn broer heen gekomen” zegt Marij Tillij Gelder.

Bij zijn teraardebestelling houdt een verzetsvriend een rede: “Maanden tevoren nam hij de maatregelen om te zorgen dat als voor hem het einde kwam, niemand in moeilijkheden zou komen. Dat het werk kon doorgaan en dat wij leven zouden. Het was de grootste moed die ik gekend heb.”

Op 06 November 2009 is hij overgebracht naar het Nationaal Ereveld te Loenen en daar herbegraven in vak A grafnummer 1095.

Gustaaf Henri Gelder, leeft voort ook anno 2017. Onnij Henrika Eskes trouwt na de oorlog en noemt haar oudste zoon Gustaaf Henri. In de volgende steden zijn straten naar hem vernoemd: in Almere – Gustaaf Gelderhof, in Oss – Gustaaf Gelderstraat, in Rotterdam – Gustaaf Gelderpad en Soest – Gustaaf Gelderstraat.

Enkele bijzonder heden.

De dokter die moest kijken of Gustaaf Henri Gelder echt dood was, hoorde de twee Duitsers tegen elkaar zeggen: “Hij heeft een vals Persoonsbewijs”. Hij had zelfs ook z’n Pb en vroeg onnozel waar aan ze dat konden zien, en in hun woede wezen ze hem op het watermerk leeuwtje waarvan het tongetje langer was dan van de originele Pb’s. Dit was natuurlijk een gouden tip voor de verzetsmensen, want deze kleine fout moest en werd verbeterd.

Omdat de Sicherheitsdienst wilde weten wie deze verzetsman was, begon de politie in ’s-Gravenhage op aandringen van de SD een onderzoek. De zaak kwam in handen van een “goede” politieman, die ervoor zorgde dat het spoor al snel doodliep.

Omdat de Duitsers geen enkel aanknopingspunt hadden waar deze jongeman vandaan kwam en wie hij was, plaatste ze een oproep in de Haagsche Courant, maar pas op 25 januari 1944.

Het bezorgde ons wel wat moeilijkheden. Want de mensen bij ons in de straat, hadden hem natuurlijk zien lopen, er in- en uitgaand. Ik werd er dan ook over aangesproken, en vroeg verwonderd hoe ze zich zo in een foto konden vergissen, ik vertelde hen dat hij al geruime tijd bij zijn meisje in Utrecht ziek lag en ik hem enkele dagen geleden nog een bezoek had gebracht. Gelukkig werd mijn verhaal geloofd. Maria Leontina Josepha van Soldt - Bos is ongeveer 3 weken bij haar tante in Haarlem geweest, waar de baby werd geboren, de mensen in de straat hadden haar die tijd ook niet gezien.

De bewuste krantenfoto heb ik nog steeds, het is een tastbaar bewijs van de grote moed en echte heldhaftigheid van een jong mens die om z’n kameraden te beschermen zijn leven opofferde. Deze held heette Han van Gelder.

Gustaaf Henri Gelder is herbegraven op de erebegraafplaats in Loenen, waar een witte steen herinnert aan de man die het studentenverzet organiseerde, Joden hielp en een illegale krant begon en verspreidde.

Bovenstaande verhaal is een gedeelte van het verhaal van Gelder met aanvullingen van mijn Moeder.

Sluiten
Bron: J.A.M. van Soldt, 28 april 2017

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 09 juni 2017

Krantenartikel AD mei 2014
Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3648391/2014/05/04/Het-dappere-verzetsleven-van-held-Han-Gelder.dhtml

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 11 januari 2015

Krantenartikel AD 3 mei 2014

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 26 oktober 2014

G.H. Gelder

Geplaatst door Coördinator Archief Oorlogsgravenstichting op 03 mei 2014

1399151571

Het dappere verzetsleven van held Han Gelder

Het is 21 januari 1944, een bitter koude vrijdag in het vierde jaar van de Duitse bezetting, als de jonge student Han Gelder aanbelt bij drukkerij Bevedeem, op nummer 13 in de Haagse Wouwermanstraat.Daar, in de Schilderswijk, wordt een deel van... Lees meer
Het is 21 januari 1944, een bitter koude vrijdag in het vierde jaar van de Duitse bezetting, als de jonge student Han Gelder aanbelt bij drukkerij Bevedeem, op nummer 13 in de Haagse Wouwermanstraat.Daar, in de Schilderswijk, wordt een deel van de oplage van de illegale krant Het Parool gedrukt, alsmede het eveneens verboden blad Ons Volk. Van die laatste krant is Han Gelder een van de oprichters.Als de deur wordt geopend, staat Gelder plots oog in oog met een lid van de Sicherheitsdienst. Hij aarzelt geen moment, trekt zijn revolver en schiet de Duitse politieman in zijn arm. Daarna jaagt hij zichzelf een kogel door het hoofd. Gustaaf Henri 'Han' Gelder, student en verzetsman, overlijdt ter plekke. Hij is 24 jaar oud.Hij had zijn verloofde Onnie bezworen: 'Als de moffen mij levend in handen krijgen, ben ik bang dat ik doorsla.'2 jaar later krijgen zijn ouders tijdens een plechtigheid in het Paleis op de Dam uit handen van koningin Wilhelmina postuum het Gouden Verzetskruis uitgereikt. In een radiorede had de vorstin Gelders 'uitzonderlijke verdiensten voor het verzet' geroemd.Brillantine Op de erebegraafplaats in Loenen herinnert een witte steen aan de man die het studentenverzet organiseerde, joden hielp en een illegale krant begon. De consequentie van die activiteiten, waarop de doodstraf stond, was zijn zelfmoord.Tussen de dood van mijn achterneef Han Gelder (1919-1944) en het heden liggen 70 jaren, maar in het korte, intense leven van mijn achterneef, een verzetsheld, heb ik me nooit verdiept. Ik was 12 jaar toen ik voor het eerst zijn naam en foto tegenkwam in een pocketdeeltje van De Bezetting van Dr. L. de Jong. Een Indische jongen, scherpzinnige blik, haar strak in de brillantine, in een pak met das. Hij lijkt, zoals veel jongemannen uit die tijd, ouder dan de 21 jaar die hij moet zijn geweest.'Hannie was mijn neef,' zei mijn vader. 'Hij is tijdens de bezetting overleden.' Daar bleef het bij. Meer niet. Mijn vader (1928) sprak nooit over de oorlog - wel consequent over 'rotmoffen'.Ik wil het verzetsleven van mijn achterneef Han Gelder reconstrueren. Als eerbetoon aan deze onverschrokken man en al die Nederlanders die moed hadden de bezetter te trotseren en daarvoor dikwijls met hun leven betaalden.Maar er is ook nieuwsgierigheid naar een familielid dat, kom ik te weten, een spil in het nationale verzet was. Geliefd bij zijn kameraden, die hem bewonderden om zijn wijsheid, vastberadenheid, natuurlijk overwicht en als bron van inspiratie. Han Gelder moet in de weinige tijd die hem gegund was, een bijzonder mens zijn geweest.Mijn zoektocht leidt naar talloze archieven en twee vrouwen - zijn zus en een mede-verzetsstrijdster - die Han Gelder van zeer nabij hebben gekend.Vergevingsgezind Mijn verhaal begint bij de zus van Han, Tilly ten Seldam-Gelder. Zij leeft gelukkig nog, want het zal niet meevallen mensen te spreken die Han Gelder hebben gekend tijdens zijn korte leven. Hij zou nu immers 94 zijn. Bovendien overleefden veel van zijn verzetsvrienden de oorlog evenmin.Ik schrijf Tante Til, zoals ze in de familie heet, een brief met het verzoek of ik met haar kan spreken over haar broer.'Natuurlijk,' klinkt het een week later aan de telefoon. Tante Til (93) is van het nuchtere type. 'Ik heb de Duitsers gehaat. Maar je moet ook vergevingsgezind kunnen zijn. Wie maakt de Spanjaarden nog een verwijt over de Tachtigjarige Oorlog?'Ze verhuisde ruim 30 jaar geleden naar Zwitserland. Nederlands, in het bijzonder Nederlands-Indisch, is ze altijd gebleven. 's Avonds maakt ze nasi goreng. 'Pittig, daar houd je toch wel van?'In de boekenkast staat een portret van Han. Ze heeft een gedenkalbum opgedragen 'aan mijn onvergetelijken broer'. Het staat vol met sepia plaatjes van hun onbezorgde jeugd op de theeplantage Pagilaran, in de bergen boven Pekalongan op Java, waarvan vader Gelder, getrouwd met een Indische, administrateur was.Foto's van Han en Tilly op de tennisbaan, gekartelde beelden in zwart-wit met baboe (kindermeisje) en gouvernante. Ook een foto van Han met zijn vader. 'Voor mijn jongen. Je vader. Pagilaran 7/4 '39.' Het was Hans laatste bezoek aan Indië - hij en Tilly verbleven sinds midden jaren '30 in Nederland om te studeren.Mijn opa Arnold Theodoor Gelder, deurwaarder bij het kantongerecht te Utrecht, werd hun voogd. Han en Tilly woonden in Den Haag, waar Han het gymnasium bezocht. Op een foto van 'de laatste schooldag, 20-3-39' kijkt hij ernstig in de camera. Hij heeft een feestmuts op. De foto heeft iets onbestemd treurigs. Komt het doordat het kiekje is vergeeld? Of doordat ik, anders dan de uitgelaten scholieren, weet dat Nederland ruim een jaar later het grootste trauma uit zijn geschiedenis zal beleven?'Han en ik waren dol op elkaar,' vertelt Tilly. 'We genoten een heerlijke jeugd, waren veel op elkaar aangewezen. Een vriend noemde hem ooit 'een eenvoudig, zuiver mens'. Han trad nooit op de voorgrond, las het liefst de hele dag boeken. Maar als hij het woord nam, luisterden mensen.'In Leiden ging haar broer Indologie studeren, de opleiding tot bestuursambtenaar in Nederlands-Indië. 'Velen die Han kenden, twijfelden er niet aan dat hij het tot gouverneur van de kolonie zou schoppen.'Capitulatie Hoe anders zou het lopen. Op 10 mei 1940 overviel Nazi-Duitsland zijn neutrale buurstaat. Nederland capituleerde binnen 5 dagen. Voor eerstejaars Han Gelder, een jongen nog, begon een radicaal ander leven. Een illegaal bestaan, waarin je in het diepste geheim een eenzame strijd voerde.Els Arendsen de Wolff-Exalto (95) heeft Han van nabij meegemaakt. Ze leerde hem kennen in Leiden, waar zij biologie studeerde. In november 1940 werd de universiteit op last van de bezetter gesloten, toen de Leidse hoogleraar Cleveringa een rede had gehouden waarin hij protesteerde tegen het ontslag van zijn joodse collega's. Han verkaste naar Utrecht om er Nederlands recht te studeren.Ik bezoek mevrouw Arendsen de Wolff in haar aanleunappartement in Zwolle. Een kleine, broze vrouw met een scherp geheugen. Haar vader was de bekende Haagse chirurg J. Exalto.'Ja, waarom koos je voor het verzet? Ik ervoer het als een verschrikkelijk onrecht, als een diepe vernedering dat de moffen hier waren. Ook Han ervoer dat zo. Je was in staat de eerste de beste Duitser om te leggen. Je vond het on-ver-draag-lijk dat ze op straat liepen.'Els Exalto, zoals ze toen heette, leerde Lex Althoff kennen, een van de oprichters van Het Parool. Ze werd koerier, zoals ze later ook exemplaren van Ons Volk zou verspreiden. ,,Het was op een zonnige dag in 1942 toen ik, geloof ik, op het Scheldeplein in Amsterdam met een tas illegale kranten sjouwde. Ik stond stil bij een straatmuzikant, die op een fluit speelde.'Plots zag ik allemaal mensen rennen en zich verstoppen in bosjes en portieken. Voor mij werd een man door een Duitse soldaat aan zijn benen over straat gesleept. Bij elke stap van die mof bonkte zijn hoofd op de stenen... Een razzia. Ik wilde er meteen op af. Toen voelde ik een hand op mijn schouder. Het was de muzikant. 'Niet doen', zei hij. 'U kunt niets uitrichten.' Die man heeft mijn leven gered. We waren toen nog zo naïef. Maar vanaf dat moment heb tijdens de oorlog geen angst meer gevoeld. Wel spanning. Nooit angst.'Han Gelder maakte op haar diepe indruk. Els Arendsen de Wolff, die met het Verzetsherdenkingskruis is onderscheiden: 'Han bezat een vanzelfsprekende autoriteit. Zijn leiderschap werd alom geaccepteerd. Hij voerde nooit de boventoon, maar als hij iets zei, luisterde je. Opmerkelijk voor een jongeman van begin 20.'Van adres naar adres Was Til Gelder destijds op de hoogte van de verzetsactiviteiten van haar broer? 'Ik wist dat hij in de illegaliteit zat. Meer niet. Bovendien begaf hij zich van adres naar adres. Als we elkaar troffen, zei hij nooit waar hij mee bezig was. In de oorlog leerde je je mond te houden.'Toch kreeg ze te maken met het dubbelleven van haar broer. Toen ze in de commode op haar kamer een lade opentrok en onder een stapeltje kleding een revolver aantrof, wist ze: dit is zijn vuurwapen. Ze sprak er met niemand over - ook niet met Han.Dat de Duitse politie haar broer zocht, was duidelijk. Han stond in augustus 1943 aan de basis van de illegale krant Ons Volk, die ook door Tilly Gelder en Els Exalto werd verspreid. Hij was een van de oprichters van de Raad van Negen, het overlegorgaan van het studentenverzet. Tevens was hij betrokken bij de oprichting van het Nationaal Comité van Verzet en hielp hij joden met valse persoonsbewijzen en bonkaarten.'De Duitsers hadden de Parool-groep op de korrel,' zegt Els Arendsen de Wolff. 'Dat Han aanbelde op het moment dat de Duitsers zich in de drukkerij hadden verschanst, is botte pech. Maar hij kende de ontzaglijke risico's.'De Duitsers zaten in hun maag met de onbekende dode. In kranten verscheen daags erna een oproep 'Wie kent dezen man?' met een foto van Han. Die lijkt echter niet op de man zoals ik hem van andere foto's ken. Bovendien spreekt het signalement van '35 à 40 jaar oud' en 'donkerblond haar...' Alleen de toevoeging 'Geeft de indruk van Indische afkomst te zijn' klopt. 'Han was natuurlijk vermomd,' zegt zijn zus. 'Hij had mijn bril op en zijn haar was geverfd.'Omdat de Sicherheitsdienst wilde weten wie deze verzetsman was, begon de politie in Den Haag op aandringen van de SD een onderzoek. De zaak kwam in handen van een 'goede' politieman, die ervoor zorgde dat het spoor al snel doodliep.Mortuarium Els Arendsen de Wolff: 'Onnie, Hans verloofde, had niks meer van hem gehoord. Van mijn vader hoorde ik dat er een dode naar Ziekenhuis Zuidwal was gebracht. Hij heeft er in het diepste geheim voor gezorgd dat Onnie en ik naar het mortuarium konden komen.,,Het was Han. Hij lag daar, een roodbruin gaatje in zijn linkerslaap. Onnie schoof de verlovingsring van zijn vinger. We zijn toen intens verdrietig vertrokken, maar blij dat we hem nog hebben gezien.' Til Gelder hoorde de volgende dag dat haar broer was overleden. 'Ik kon het niet geloven. Thuis heb ik uren voor me uit zitten staren.'De ouders van Han bleven lang in het ongewisse. Zij waren geïnterneerd in een jappenkamp en vernamen pas in oktober 1945 dat hun zoon was gestorven.Han wordt in een massagraf begraven. Na de oorlog wordt hij herbegraven. Op een foto staan zijn ouders verslagen aan de groeve. 'Mijn vader is nooit over de dood van mijn broer heen gekomen,' zegt Tilly.Bij zijn teraardebestelling houdt een verzetsvriend een rede: 'Maanden tevoren nam hij de maatregelen om te zorgen dat als voor hem het einde kwam, niemand in moeilijkheden zou komen. Dat het werk kon doorgaan en dat wij leven zouden. Het was de grootste moed die ik gekend heb.'Han Gelder, zo ontdek ik in anno 2014, leeft voort. Onnie, zijn verloofde, trouwt na de oorlog en noemt haar oudste zoon Gustaaf Henri. In Rotterdam, Almere, Oss en Soest zijn er straten naar hem vernoemd.Sfinx Ik wilde tijdens mijn zoektocht uitvinden wat Han bewoog in het verzet te gaan. Was het een rationeel of emotioneel besluit? Wat waren zijn gedachten, zijn angsten? Maar ik kom daar niets over te weten. Was mijn achterneef inderdaad de sfinx die zo vaak opdoemt uit getuigenissen over hem?Toch kom ik in het fotoboek van tante Til nog een persoonlijk document tegen, hoe klein ook. Het is een visitekaartje, dat Han Gelder meegaf aan zijn zus ter introductie wanneer zij als koerier 'iets' moest afleveren. Met de hand is erbij geschreven: 'Brengster dezes vertrouwd! Han.' Sluiten
Bron: https://www.ad.nl/binnenland/het-dappere-verzetsleven-van-held-han-gelder~aeee8504/

Geplaatst door M. Rodenburg op 17 september 2020

Politie vraagt inlichtingen

Haagsche Courant 25 januari 1944
Bron: Delpher

Geplaatst door Stichting WO2 Sporen RK op 13 september 2018

6295545d10087374c90a9f673b449d33 v1

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Nationaal Ereveld Loenen


Vak/rij/nummer A1095
gelder.g.h.2009.jpg

Monument

Naam:
Loenen, Ereveld Loenen

Plaats:
Apeldoorn

Loenen, Ereveld Loenen

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu