Hendrik Charles Cramm

1918-1945

1426502986.jpg

Oorlogsslachtoffer

Is 27 jaar geworden

Geboren op 17-02-1918 in Hilversum 

Overleden op 30-03-1945 in Almen 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Groepsfoto 1944 322 SQN

Groepsfoto van 322 (Dutch) Squadron Royal Air Force. Bovenste rij van links naar rechts: F/Sgt J. Bakker, F/Sgt G.J.H. Dijkman, F/Sgt J.H. Harms, F/O F.J.A van Eijk, F/Sgt F.A. van Valkenburg, F/Sgt F.A.A.M. Janssens en F/Sgt W. de Vries.... Lees meer

Groepsfoto van 322 (Dutch) Squadron Royal Air Force. Bovenste rij van links naar rechts: F/Sgt J. Bakker, F/Sgt G.J.H. Dijkman, F/Sgt J.H. Harms, F/O F.J.A van Eijk, F/Sgt F.A. van Valkenburg, F/Sgt F.A.A.M. Janssens en F/Sgt W. de Vries. Middelste rij van links naar rechts: F/Sgt A.J. Bary, F/O A.A. Homburg, F/Sgt J.C. van Roosendaal, F/O C. Krediet, F/O R. Groeneveld, F/O J.G.C. Koes, F/O E. Ditmarsch, F/O P.A. Cramerus, F/O L.L. de la Bretonière, F/O F.W.L.S. Speetjens, F/O H.C. Maclaine Pont, F/O J. Vlug, F/Sgt H.C. Cramm, F/Lt R.F. van Daalen Wetters. Onderste rij van links naar rechts: F/Lt J.B.C.A.J. Arts, F/Lt L.M. Meijers, G/C Maxwell (Station Cdt.), S/L H.F. O'Neill (CDT.), F/Lt J. van Arkel, F/Lt M.A. Muller, F/Lt J.W. Dekker.December 1944 te Biggin Hill, Engeland, Verenigd Koninkrijk

Sluiten
Bron: Collectie Nederlands Instituut voor Militaire Historie

Geplaatst door jghk op 29 maart 2023

Groepsfoto december 1944

Hendrik Charles Cramm, een gewone jongen uit Renkum

In ons verhaal over de luchtoorlog boven Wageningen, mogen we één naam niet vergeten. De naam van deze jongeman is Charles Cramm. Toen de oorlog uitbrak was hij in militaire dienst, zoals zovele jongemannen in die tijd. De samensteller heeft het... Lees meer

In ons verhaal over de luchtoorlog boven Wageningen, mogen we één naam niet vergeten. De naam van deze jongeman is Charles Cramm. Toen de oorlog uitbrak was hij in militaire dienst, zoals zovele jongemannen in die tijd.

De samensteller heeft het gevoel dat deze jongeman toch in zijn manuscript genoemd dient te worden, daar hij woonde en leefde in de buurt van Wageningen.

Charles Cramm werd op 17 februari 1918 geboren in Hilversum. In Hilversum had zijn opa een restaurant genaamd “De Karseboom”. Waarschijnlijk was er in het genoemde restaurant geen plaats voor alle zonen (zo ook voor de vader). De vader en moeder van Charles zijn toen beheerder geworden van ’t vakantie kinderhuis in Nunspeet van de Gemeente Amsterdam. Nadat Sanatorium “Boschrust” werd gesloten en dus leeg kwam, heeft de Gemeente Amsterdam (of de Maria Lenting Stichting) het genoemde pand gekocht om daar ook een vakantie kinderhuis te beginnen in Renkum. Vader en moeder Cramm vertrokken toen ± 1925 (als beheerders) van Nunspeet naar Renkum om daar het beheer van het voormalige “Boschrust” op zich te nemen. Charles was toen ongeveer 8 jaar.

Zodoende groeide hij op in de omgeving van Wageningen, en later ging hij naar de Handelsdagschool in Wageningen.

In militaire dienst

Op 10 oktober 1938 werd Charles Cramm als Gewoon Dienstplichtige van de lichting 1938 ingelijfd in het Nederlandse Leger. Op 4 juli 1939 kwam hij als vrijwilliger bij het 3e Luchtvaartregiment als adsp. res. onderoff.-vlieger IIIb. In december 1939 werd hij ontheven van zijn verbintenis als adsp. res. ond.off.vl en zijn functie werd teruggebracht naar die van gewoon dienstplichtige I’1938.

Volgens de heer Aalpoel die voor de oorlog, die de vlieginstructeur van Charles was, tijdens zijn vliegopleiding in Nederland. Vertelde dat na de mobilisatie de vliegscholen werden gedecentraliseerd. Dit is zou waarschijnlijk de reden kunnen zijn geweest waarom Charles werd teruggezet in zijn rang.

Charles zou de heer Aalpoel later weer tegenkomen in het No 322 (Dutch) Spitfire Squadron in Engeland.

Echter op 5 juli 1939 werd hij overgeplaatst naar het 3e Luchtvaartregiment.

Uit een brief van de Sectie Luchtmachthistorie bleek dat Charles in mei 1940, 2 dagen verlof had en op 2 mei al weer terug was. Tevens vermelde de brief dat hij op 3 mei 1940 werd opgenomen in het Gasthuis te Middelburg, en hier op 13 mei werd ontslagen als patiënt . We mogen aannemen dat Charles in die dagen gelegerd was op het vliegveld Vlissingen (Souburg).

Op 30 maart voerde het Nederlandse No.322 Squadron RAF, twee bombardementsvluchten uit. ‘s Morgens kreeg het No.322, samen met het 127ste Squadron RAF, de opdracht om een “low level”-aanval uit te voeren op een Duits hoofdkwartier noordelijk van Arnhem. De meeste van hun bommen vielen in het doelgebied. Verder vielen ze ook een aantal barakken aan met hun boordwapens. Deze barakken bevonden zich op het coördinaat E.762816. ”

‘s Middags om 14.35 uur vertrokken van het vliegveld Schijndel, 12 Spitfire’s van het No.322 voor een “low level”-aanval op een Duits hoofdkwartier nabij Zutphen. Doordat er te lang boven Zutphen naar het doel (een villa) moest worden gezocht ging het verrassingselement verloren en kon het lichte luchtafweer zich instellen

De groep werd aangevoerd door S/Ldr. B. van der Stok, één van de andere piloten was W/O Hendrik Charles Cramm.

Het Squadron Record Book vermeld over deze aanval het volgende; “The Squadron took part in low level bombing of German H.Q. at ZUTPHEN. Hits were obtained on both houses in the target area and 1 was destroyed whilst the other was severely damaged. Intense accurate light Flak from the whole area round the target. F/SGT JESS had to make a forced landing away from base but was only slightly injured. W/O. CRAMM is believed to have been hit by Flak and is not jet returned. 12 x 500 lb M.C. , 12 x 250 lb M.C. and 12 x 250 lb G.P. bombs dropped.

Sluiten
Bron: Joop Siepermann

Geplaatst door Joop Siepermann op 17 maart 2018

Militaire loopbaan

NIHM
Bron: joopsiep

Geplaatst door Joop Siepermann op 17 maart 2018

F49f6aac0311429570e8e03a4b47d6d9 v1

Geplaatst door Joop Siepermann op 16 maart 2015

1426502986

Hendrik Charles Cramm staat ook op:

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Militair Ereveld Grebbeberg


Vak/rij/nummer 83
cramm.h.c.2007.jpg

Monument

Naam:
Soesterberg, 'Gedenkteken Luchtvarenden'

Plaats:
Soest

Soesterberg, 'Gedenkteken Luchtvarenden'

Leg bloemen op dit graf

Wilt u graag bloemen laten leggen op dit graf, dan verzorgen wij dit graag voor u.
Bestel bloemen
Bloemen en kransen

Nationaal archief

Bekijk
Menu