Johannes der Weduwen

1902-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 42 jaar geworden

Geboren op 17-05-1902 in Aalten 

Overleden op 23-01-1945 in Apeldoorn 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Joop der Weduwen

In de periode 1985-1989 wordt een gedenksteen geplaatst aan de Markt in Aalten naast de oude Helenakerk voor de gevallenen 1940-1945 in het georganiseerd verzet. Eén van de zeven namen daarop is die van J. der Weduwen.
Bron: Nationaal Onderduikmuseum

Geplaatst door Ina Brethouwer op 11 september 2021

05b8153d3faba648c804a14c409f0ca8 v1

Doctor JOOP DER WEDUWEN : dokter der illegaliteit

Joop der Weduwen, doctor in de medicijnen (Utrecht), huisarts te Aalten, raakt vanaf het begin van de oorlog betrokken bij het verzet in de Achterhoek. Hij biedt actief hulp aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. In zijn gezin zijn twee... Lees meer

Joop der Weduwen, doctor in de medicijnen (Utrecht), huisarts te Aalten, raakt vanaf het begin van de oorlog betrokken bij het verzet in de Achterhoek. Hij biedt actief hulp aan mensen die door de Duitsers worden gezocht. In zijn gezin zijn twee jongemannen opgenomen die de arbeidsdienst weigeren. Als er Engelse vliegtuigen worden neergeschoten en de bemanning gewond raakt biedt hij hen medische bijstand. Voor een overval op het distributiekantoor in Borculo wordt zijn auto ‘gestolen’. Hij helpt joodse onderduikers op diverse boerderijen in de omgeving. Hij speelt ook een rol bij het te vondeling leggen van de joodse baby “Wíllem Herfstink” bij het huis van verzetsleider ‘Ome’ Jan Wikkerink.

In de laatste Oorlogswinter voelt Joop der Weduwen zich nauw betrokken bij de dwangarbeiders die met name in Kamp Rees onder onmenselijke omstandigheden hun slavenwerk moeten verrichten. Dat kamp ligt in Duitsland net over de grens. Als vertegenwoordiger van het Nederlandse Rode Kruis onderhandelt hij met Peter Röhrig, de commandant die bekend staat als de beul van Rees om zieken en gewonden weg te halen. Hij probeert zoveel mogelijk mensen over te brengen naar Aalten waar in “Huize Avondvrede” aan de Hogestraat dat als noodhospitaal is ingericht. Ook worden velen met de auto van de huisarts vervoerd naar het Noodziekenhuis in Harreveld. Sommige zieken verblijven tijdelijk bij hem thuis en duiken vervolgens onder.

Op 23 januari 1945 gaat Dr. Der Weduwen, vergezeld van twee SS-ers uit het kamp Rees, naar Den Haag voor een ambtelijk overleg met Duitse hoge officieren en de burgemeester aldaar. Namens het Rode Kruis pleit hij voor betere omstandigheden voor de dwangarbeiders van wie er velen uit Den Haag en Rotterdam komen. De mannen moeten de nachten doorbrengen op de kale vloeren in tochtige en vochtige houten schuren, hebben schamele kleding, krijgen nauwelijks te eten. Om hun onmenselijke bestaan enigszins te verbeteren vraagt hij onder andere om strozakken.

Tijdens de terugreis naar Aalten wordt de dokter dichtbij Apeldoorn beschoten door een geallieerd vliegtuig, zo luidt althans de lezing van de Duitse autoriteiten. Zijn lichaam wordt zwaar verminkt gevonden in een droge sloot. De auto is onbeschadigd. Er gaan echter ook sterke geruchten dat de Duitsers een bewuste aanslag op hem hebben gepleegd omdat hij te lastig is geworden.

Enkele dagen later wordt hij onder grote belangstelling- de stoet telt zeker 1000 mensen - ten grave gedragen naar rustplaats Berkenhove in Aalten.

Vrienden, patiënten en dorpsbewoners laten een speciale gedenksteen voor zijn graf maken uit dankbaarheid en om hem te eren. Op het monument staat de tekst:

Zijn overtuiging deed hem hulp bieden aan onderdrukten, verzet gedeporteerden.

Sluiten
Bron: Nationaal Onderduikmuseum

Geplaatst door Ina Brethouwer op 04 april 2021

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Categorieën

Nationaal archief

Bekijk
Menu