Christiaan Jacob Boer

1920-1944

0

Oorlogsslachtoffer

Is 24 jaar geworden

Geboren op 01-04-1920 in Assen 

Overleden op 04-09-1944 in Vught 



Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Chris Boer de Voorburgse bakkersknecht in verzet

Christiaan BoerGeboren te Assen, 1 april1920. Chris werkte als bakkersknecht bij de bakkerij Vijvinkel in Voorburg en was lid van de KP Rijswijk en waarschijnlijk aangesloten bij de illegale CPN. Woonde op de Koningin Wilhelminalaan in... Lees meer

Christiaan Boer
Geboren te Assen, 1 april1920. Chris werkte als bakkersknecht bij de bakkerij Vijvinkel in Voorburg en was lid van de KP Rijswijk en waarschijnlijk aangesloten bij de illegale CPN. Woonde op de Koningin Wilhelminalaan in Voorburg.

Begin juli 1944 fietst Chris in de 1e v.d. Boschstraat richting Voorburg en komt langs 2 Landwachters, H.A.T.M. E en F.J. v.d. V. Terwijl hij langs fiets trekt hij een pistool en verwondt de beide Landwachters. De reden daarvoor is onbekend en een vrouwelijke getuige verklaart dat hij een banketbakker uit Voorburg is,

Chris wilde in juli 1944 in Rijswijk een aanslag plegen op M.H. Elfering, heerbanleider bij de NSBdie verantwoordelijk werd gehouden voor het oppakken van jonge mannen voor de Arbeits Einzats. Elfering kreeg argwaan en arresteerde Boer, waarna deze werd overgebracht naar het politiebureau van Rijswijk.
Op het politiebureau trachtte Chris alsnog de NSB’er te liquideren met een pistool dat hij in zijn onderbroek had verborgen. Het pistool weigerde en Chris werd overmeesterd. Chris werd daar na overgebracht naar Kamp Vught waar hij op 4 september 1944 is gefusilleerd.
(De heerbanleider werd op 21 juli 1944 alsnog geliquideerd door de Rijswijkse verzetsman "Rooie" Kees van Zweden toen hij tussen Rijswijk en Delft met een bootje op de Schie voer).

Sluiten
Bron: PV Gemeente politie Den Haag

Geplaatst door W.G.J. Marchee op 16 januari 2024

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Conc. kamp Vught

Gedenkboek: 36

Monument

Naam:
Leidschendam, 'Monument voor Vrede en Vrijheid'

Plaats:
Leidschendam-Voorburg

Leidschendam, 'Monument voor Vrede en Vrijheid'

Nationaal archief

Bekijk
Menu