Siewert Snijder

1904-1945

0

Oorlogsslachtoffer

Is 40 jaar geworden

Geboren op 02-07-1904 in Groningen 

Overleden op 25-01-1945 in Falkenberg 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Siewert Snijder krijgsgevangene 107058

Siewert Snijder werd geboren op 2 juli 1904 in Groningen.Hij was een zoon van Johannes Harmannus Snijder en Zwaantje Harkema.Siewert trouwde op 5 juni 1926 te Groningen met Derkina Vos. Als soldaat bij 1 Regiment Infanterie werd hij via... Lees meer

Siewert Snijder werd geboren op 2 juli 1904 in Groningen.
Hij was een zoon van Johannes Harmannus Snijder en Zwaantje Harkema.
Siewert trouwde op 5 juni 1926 te Groningen met Derkina Vos.

Als soldaat bij 1 Regiment Infanterie werd hij via advertenties in de landelijke kranten opgeroepen om zich op 4 juni 1943 in de Frieslandkazerne in Assen te melden, ten einde opnieuw in krijgsgevangenschap te worden afgevoerd. Kort daarop werd hij per trein afgevoerd naar Duitsland.
Op 12 juni 1943 werd hij in Stalag XI-a Altengrabow geregistreerd als krijgsgevangene nummer 107058. Op 4 juli 1943 werd hij overgebracht naar Stalag IV-b Mühlberg, waar hij een dag later aankwam. Op 2 augustus 1943 is hij tewerkgesteld in het Arbeitskommando te Bad Liebenwerda. Dit Arbeitskommando viel organisatorisch onder het Stalag IV-d Torgau. Het is niet bekend welke werkzaamheden hij in Liebenwerda moest uitvoeren.

Op 23 september 1943 verhuisde hij naar het Arbeitskommando Wiesenbau-amt te Neu-Saathain, waar hij werd ondergebracht in Lager L-36. Het werk bestond hier uit drainagewerk, het graven van sloten en aanleggen van waterafvoerleidingen. Hij zat hier samen met nog 28 andere Nederlanders.

Op 11 juli 1944 is hij tewerkgesteld bij het Arbeitskommando te Uebigau (über Falkenberg). Hij werd hier ondergebracht in Lager Sch-130. Het werk betrof het herstellen van gebombardeerde spoorbanen, onder meer te Halle, Leipzig, Merseburg, Erfurt, Cottbus, Köthen en Bitterfeld. De reizen naar al die plaatsen werden per spoor gedaan.
In totaal werkten hier 54 Nederlandse krijgsgevangenen.

Veel van zijn mede-krijgsgevangenen verhaalden op hun repatriëringsformulier van het ongeval dat Siewert Snijder overkwam. Zo schreef soldaat Grenadier Jan Hollander dat Siewert werd gegrepen door een rangerende locomotief op het moment dat hij probeerde om zich wat levensmiddelen te verschaffen.
Dit ongeval vond plaats op 25 januari 1945, om 16.16 uur op het rangeerterrein te Falkenberg. Na zijn overlijden werden zijn stoffelijke resten begraven op de begraafplaats Fünfeichen in Neubrandenburg, waar aanvankelijk een kruis op zijn graf zijn naam, geboortedatum, overlijdensdatum en krijgsgevangenennummer vermeldden.

Tegenwoordig is een algemene plaquette met de namen van alle in Neubrandenburg begraven Nederlanders, het enige dat aan Siewert Snijder ter plaatse herinnert.

Sluiten
Bron: E. van der Most, Personalkarte III, Nederlandse krijgsgevangenen in Duitsland 1943-1945 en hun Arbeitskommando's, uitgave in eigenbeheer, Gouda 2023

Geplaatst door E. van der Most op 11 september 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen

Monument

Naam:
Veendam, monument in het Julianapark

Plaats:
Veendam

Veendam, monument in het Julianapark

Nationaal archief

Bekijk
Menu