Cornelis Anthonie Clement

1898-1943

Portret toevoegen?

Klik hier

Oorlogsslachtoffer

Is 44 jaar geworden

Geboren op 03-09-1898 in Wissenkerke 

Overleden op 01-08-1943 in Altengrabow, Landkreis Jerichow 



Militair onderdeel

Bijdragen

De volgende bijdragen zijn door bezoekers toegevoegd:

Cornelis Anthonie Clement, krijgsgevangene nummer 104542

Cornelis Anthonie Clement werd geboren op 3 september 1898 te Wissenkerke.Hij was een zoon van Marinus Clement en Adriana Clement-Schier.Als sergeant Marinier bij de Koninklijke Marine heeft hij zich op 10 mei 1943 gemeld in Amersfoort ten einde... Lees meer

Cornelis Anthonie Clement werd geboren op 3 september 1898 te Wissenkerke.
Hij was een zoon van Marinus Clement en Adriana Clement-Schier.

Als sergeant Marinier bij de Koninklijke Marine heeft hij zich op 10 mei 1943 gemeld in Amersfoort ten einde opnieuw in krijgsgevangenschap te worden gevoerd.
Op 14 mei werd hij in Stalag XI-a Altengrabow geregistreerd als krijgsgevangene nummer 104542.
Op 1 augustus 1943 overleed hij in het Lazarett van Altengrabow aan een darmontsteking, die hij waarschijnlijk opliep door het weinige, zeer slechte eten dat de Nederlanders in Altengrabow werd voorgezet.

Een medegevangene noteerde op dezelfde dag in zijn dagboek: “Zeker 35% van ons heeft dit (een vorm van buikloop) en de paardenstal (die als verblijf voor de Nederlanders diende) ligt vol met patiënten. De één is nog zieker en ellendiger dan de ander. Waar moet dat naar toe? En het eten blijft maar slecht. Het is een somber vooruitzicht voor ons allen. En dan weer een vrouw met kinderen die straks moet horen dat vader niet meer terugkomt en in vreemde aarde ligt, ver van huis en land. Het eten was weer bar slecht, het was natuurlijk weer de beroemde pulp die wij te eten kregen.”

Hij werd op 3 augustus met militaire eer begraven op de begraafplaats voor krijgsgevangenen “Standort-Friedhof” Altengrabow in graf 209.
Het graf is in november 1947 overgebracht naar Berlijn-Frohnau en in mei 1948 naar Wissenkerke.

Na de oorlog is wat verwarring opgetreden toen naaste familie in eerste instantie werd gezocht in Wissekerke en (toen zijn gegevens niet bij de landmacht werden aangetroffen) werd aangenomen dat hij als burger in Duitsland vertoefde (NIMH collectie 1001).

Sluiten
Bron: E. van der Most, "Stalag XI-a/z Zweiglager Gross Lübars, Standort Friedhof en Friedhof Altengrabow-West", Gouda juni 2023

Geplaatst door E. van der Most op 05 juli 2023

Voeg zelf een monument toe

Log in om een monument toe te voegen

Voeg zelf een bijdrage toe

Log in om een bijdrage toe te voegen
Menu