Dodenherdenking in Jakarta en Surabaya

Geplaatst op 11 mei 2015

Op 4 mei werden op het Nederlands Ereveld Menteng Pulo in Jakarta traditiegetrouw de doden herdacht.  De herdenking werd bijgewoond door ruim 160 belangstellenden, waaronder 41 leerlingen van de Nederlandse Internationale School (NIS)

Tijdens de herdenking op Menteng Pulo werd door Robbert van de Rijdt, onze directeur Indonesië, Tom Navis van de Nederlandse Internationale school en twee leerlingen van de NIS stilgestaan bij zowel het verleden als de betekenis van leven en opgroeien in vrijheid. Rob Swartbol, de  Nederlandse ambassadeur, vertelde in een persoonlijk verhaal hoe zijn grootouders en ouders de Tweede Wereld oorlog  hadden ervaren. Hij verheugde zich over het grote aantal kinderen dat bij de herdenking aanwezig was. Vanwege de regenbuien en het onweer werden de zeven kransen in de Simultaankerk gelegd, gevolgd door twee minuten stilte en het Wilhelmus. Tot slot werd in het Columbarium een boeket gelegd bij de Urn van de Onbekende Soldaat door Jacqueline Swartbol, echtgenote van de ambassadeur. Gelukkig was het weer inmiddels opgeklaard zodat na afloop de uitgereikte bloemen bij individuele graven gelegd konden worden.  

De plechtigheid was een samenwerking tussen de Oorlogsgravenstichting en de Nederlandse ambassade in Jakarta.

Surabaya
Ook op het Nederlands Ereveld Kembang Kuning in Surabaya werd op 4 mei stilgestaan bij de Nederlandse oorlogsdoden. De herdenking begon met het luiden van de originele scheepsbel van Hr.Ms. Java. Consul Sylvia Pangkey legde in aanwezigheid van een grote groep belangstellenden namens het Koninkrijk der Nederlanden een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers, aan de voet van het Karel Doormanmonument gevolgd door twee minuten stilte. 

De herdenking in Surabaya is een samenwerking tussen de Oorlogsgravenstichting en het Nederlandse consulaat in Surabaya.  

Schrijf in voor onze nieuwsbrief
Volg ons op

De website van de Oorlogsgravenstichting maakt gebruik van cookies. Hierdoor wordt onze website gebruikersvriendelijker en kunnen we u beter van dienst zijn.