logo
logo opvulling
Header image
Header image
Header image
logo opvulling
logo opvulling
Home > Actualiteiten

Actualiteiten

Rondleidingen voor scholieren op 7 en 8 april 2015

Ongeveer 180 leerlingen van de CSG De Lage Waard uit Papendrecht hebben op 7 en 8 april 2015 rondleidingen gekregen op het Militair ereveld Grebbeberg te Rhenen.

De klassen kwamen met een speciaal vervoermiddel namelijk de step. Het ging om 7 brugklassen. Iedere klas werd in twee groepen opgesplitst. De ene groep ging met een leraar naar de kazemat en loopgraaf waar het verhaal over de strijd op de Grebbeberg werd verteld. De andere groep ging met een medewerker van de OGS over het ereveld, waar werd stilgestaan bij een aantal monumenten en graven waar de verhalen over de oorlogsslachtoffers werd verteld. Zo werd stil gestaan bij het "Sassenheim" en 8 R.I. monument en bij de graven van majoor Landzaat (had zijn commandopost bij Hotel het Paviljoen), sergeant van Liempd (vlieger die werd neergeschoten en met zijn vliegtuig achter de Duitse linie terecht kwam) en soldaat Brummelhuis (de laatste onbekende militair op het ereveld en via DNA onderzoek geïdentificeerd). Na afloop van de rondleiding over het ereveld konden de leerlingen in het informatiecentrum dat wat verteld was in beelden zien. Ook konden zij de vragen die zij in een boekje hadden daar beantwoorden. De leerlingen waren onder de indruk van de verhalen en stelde veel vragen. Op de step werd de rest van hun dagprogramma voortgezet.

De Oorlogsgravenstichting organiseert door het hele land rondleidingen, op erevelden en begraafplaatsen waar Nederlandse oorlogsgraven zijn, voor zowel scholieren/kinderen als voor volwassenen. Heeft u interesse in een rondleiding neem dan contact op met Peter Raatgever van de afdeling Voorlichting 070-3131094 of stuur een e-mail naar info@ogs.nl Hij informeert u graag over de mogelijkheden.
Renovatie oorlogsgraven in Alphen Chaam

Het erehof met 6 Nederlandse en 18 Poolse oorlogsgraven op de RK begraafplaats in Alphen Chaam is onlangs gerenoveerd. De aanleiding van de renovatie was de slechte kwaliteit van de grasmat, ontbreken van borderbeplanting, kapotte omlijsting en een vervallen muurtje. Ook was er te weinig ruimte voor het grote aantal bezoekers tijdens de jaarlijkse herdenking.

In samenwerking met de consul, dhr. Van Riel, tevens voorlichter van het kabinet van de burgemeester en dhr. Domen van afdeling Groen van de gemeente Alphen Chaam is het werk tot stand gekomen. Op Maandag 13 oktober 2014 is gestart met de werkzaamheden door het mobiele team, technische dienst van de OGS met het afbreken van de muur en het stellen van 12 Poolse graven. Ook de omlijsting is aangepast en deels vervangen. Voorts is de grasmat door het mobiel team Groen Voorziening, geheel vervangen en is er met 25 m2 extra, meer ruimte gecreëerd voor bezoekers van de jaarlijkse herdenking. Op het kantoor in Den Haag is er door de medewerkers van de afdeling Beheer en Onderhoud, een beplantingsplan voor de borders uitgewerkt wat door de gemeente is overgenomen.

Als laatste zijn oude nog aanwezige grote boomstobben door de gemeente verwijderd, en zijn de borders met goede tuingrond doorgemengd. En is tenslotte de beplanting, bestaande uit Hydrangea, Photinia en Liquidambar in het voorjaar van 2015 aangebracht.Rondleidingen op Militair ereveld Grebbeberg voor scholieren van Praktijkonderwijs Zutphen.

Op dinsdag 31 maart 2015 werden door de Oorlogsgravenstichting (OGS) rondleidingen verzorgd voor 73 leerlingen, in de leeftijd van 13 tot 16 jaar, en 6 begeleiders van Praktijkonderwijs Zutphen op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Omdat het zo’n grote groep was hebben we de groep in 3 kleinere groepen verdeeld. De eerste groep liep met de heer Teun Jordaan (vrijwilliger bij de OGS) over het ereveld waar hij bij verschillende graven en monumenten stilstond en het verhaal vertelde. Zo ging hij in op de achtergrond van het monument 8 R.I. (8e Regiment Infanterie). De tweede groep ging met een mederwerker van de OGS naar de loopgraaf achter het roggeveld. Door de harde wind was het een bijzondere ervaring om door het bos naar de loopgraaf te wandelen. Bij de loopgraaf vertelde een leraar over Ouwehands dierenpark in de meidagen van 1940 en over een oud-oom van een lerares van de school die op het ereveld begraven ligt. Bij zijn graf werden door de leerlingen bloemen gelegd . Na het bezoek aan de loopgraaf mochten de leerlingen het Informatiecentrum bezoeken. Hier staan rugzakjes opgesteld waar geluisterd kan worden naar de levensverhalen van twee gesneuvelden en van een veteraan die op de Grebbeberg gevochten hebben. De derde groep ging pannenkoeken eten in een restaurant vlakbij het ereveld. Uiteraard kwam iedereen aan de beurt voor de rondleiding, het bezoeken van het infocentrum en het pannenkoeken eten.

De leerlingen stelden veel vragen en waren met name geïnteresseerd in de strijd die op de Grebbeberg geleverd is. De antwoorden kwamen door de individuele verhalen bij de graven en ook bij de loopgraaf goed aan bod. De jongeren waren zeer onder de indruk van het ereveld en de verhalen. Zij gaven daarom aan graag nog een keer terug te willen komen. De Oorlogsgravenstichting kijkt terug op een geslaagde dag.

De Oorlogsgravenstichting verzorgt in het hele land rondleidingen op erevelden en begraafplaatsen waar Nederlandse oorlogsgraven zijn, voor groepen van zowel jongeren als voor volwassenen. Heeft u interesse in een rondleiding neem dan contact op met Peter Raatgever van de afdeling Voorlichting 070-3131094 of stuur een e-mail naar info@ogs.nl Hij informeert u graag over de mogelijkheden.
Oude beuk omgezaagd op het Militair ereveld Grebbeberg

Op zaterdag 28 maart 2015 is op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen een oude getuige van de strijd op de Grebbeberg geveld. Op een ruim 100 jarige beuk (Fagus Sylvatica) in de eindfase van zijn ontwikkeling werd eind vorig jaar een vruchtlichaam van een reuzenzwam (schimmel) aangetroffen. Nader onderzoek door de Bomenwacht leerde dat de boom in een slechte conditie verkeerde. Ook ondergronds was de boom aangetast door de zwam. De aantasting is niet te bestrijden en de boom kon dan ook niet duurzaam behouden blijven. Mede omdat de boom aan de wegkant stond en door verhoogde takbreuk werd bestempeld tot een risicoboom, werd besloten deze te kappen. Nadat de door de gemeente Rhenen verleende kapvergunning definitief werd, werd met de werkzaamheden begonnen.

De firma Van Voorthuizen Boom- en Groenvoorziening uit Lienden werd de opdracht gegund om de boom te verwijderen. Zaterdagmorgen in alle vroegte klommen specialisten in de boom om met behulp van handzaagmachines de boom te snoeien. Vervolgens kwam een telescoopkraan voorrijden die vanaf de openbare weg de afgezaagde kroon omlaag kon halen. Grondmedewerkers verwijderen de takken van de stam die ter plekke door een takkenhakselaar werden versnipperd en afgevoerd.


VN-militairen brengen een laatste groet. Foto MinDef
VN-militairen brengen een laatste groet. Foto MinDef

In Mali omgekomen piloten terug in Nederland

Op vrijdag 20 maart 2015 zijn de lichamen van de in Mali omgekomen Apache-piloten, kapitein René Zeetsen en eerste-luitenant Ernst Mollinger, met een Hercules C-130 transportvliegtuig vanuit Gao overgevlogen naar Bamako in Mali. Honderden militairen en een VN-delegatie brachten in Gao een laatste groet aan de gevallenen. Met het KDC-10-transportvliegtuig de 'Jan Scheffer' vernoemd naar het oorlogsslachtoffer J.H. Scheffer, Ridder MWO, werden de lichamen overgevlogen naar Nederland. Aan het einde van de middag kwam de 'Jan Scheffer' aan op de vliegbasis Eindhoven. Daar werden de lichamen overgedragen aan de families.

In Eindhoven werden de kisten met de lichamen uit het vliegtuig gedragen door militairen van 301 squadron. Zeetsen en Mollinger waren beiden ingedeeld bij deze in Gilze-Rijen gestationeerde Apache eenheid. Zij maakten deel uit van de VN-vredesmacht in Mali waar zij samen met Nederlandse Special Forces en ander personeel inlichtingen verzamelden voor de VN-missie Minusma. Op dinsdag 17 maart jl. kwamen kapitein Zeetsen en eerste-luitenant Mollinger bij een helikoptercrash om het leven. Naar de oorzaak van het ongeval is een onderzoek ingesteld. Het vermoeden bestaat dat het om een ongeval gaat. Bij de ceremonie in Eindhoven waren onder anderen minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp aanwezig.
In Eindhoven dragen militairen de kisten uit het vliegtuig. Foto MinDef
In Eindhoven dragen militairen de kisten uit het vliegtuig. Foto MinDef

Circulaire unieke pelgrimsreis naar Thailand en Myanmar verzonden

Onlangs is de circulaire met informatie over de unieke pelgrimsreis naar Thailand en Myanmar verzonden naar nabestaanden van oorlogsslachtoffers die begraven liggen op een van de erevelden in Thailand of Myanmar. Deze informatie wordt automatisch toegestuurd aan nabestaanden die geregistreerd zijn bij de Oorlogsgravenstichting in Den Haag. Bent u nabestaande van een oorlogsslachtoffer dat begraven ligt op een van de erevelden in Thailand of Myanmar en heeft u de circulaire niet ontvangen, neemt u dan contact op met de Stichting en laat u alsnog registreren. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail.

De Oorlogsgravenstichting organiseert sinds 1969 jaarlijks pelgrimsreizen naar het Verre Oosten, met het doel aan nabestaanden van Nederlandse oorlogsslachtoffers die daar op erevelden begraven liggen, de gelegenheid te bieden de graven van hun dierbaren te bezoeken.

In 2015 biedt de Oorlogsgravenstichting een speciale 13 daagse reis aan naar Myanmar en Thailand. Voor het eerst sinds de OGS haar reizen organiseert zullen de erevelden in deze twee landen tijdens één en dezelfde reis aangedaan worden. Eerst zal er een bezoek gebracht worden aan het ereveld Thanbyuzayat gelegen in Myanmar en vervolgens zullen de erevelden Kanchanaburi en Chungkai in Thailand bezocht worden.Crash site Nederlandse Apache
Crash site Nederlandse Apache

Nederlandse vliegers omgekomen in Mali

Bij een ongeluk met een Nederlandse Apache-helikopter in Mali zijn de twee inzittenden omgekomen. Het zijn Nederlandse militairen, zei de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp op een persconferentie in Den Haag. De helikopter stortte vanmiddag neer in de noordelijke provincie Gao bij een oefening. Defensie gaat uit van een ongeluk, maar de zaak wordt nog onderzocht, zei Middendorp.De slachtoffers zijn kapitein René Zeetsen (30) en eerste luitenant Ernst Mollinger (26). Mollinger is na de crash nog overgebracht naar een Frans veldhospitaal, maar daar bezweek hij aan zijn verwondingen. Beide vliegers zijn afkomstig van het 301-squadron van de luchtmachtbasis Gilze-Rijen.

In Mali zijn 450 Nederlandse blauwhelmen in het kader van een VN-missie die tot doel heeft de veiligheid en stabiliteit in het Afrikaanse land te herstellen. De VN-troepen beschermen ook de lokale bevolking tegen islamitische rebellen. Bij de vredesmissie in Mali zijn militairen uit meer dan twintig landen betrokken. Nederland levert zo’n 450 man, vier Apache-helikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Halverwege dit jaar besluit de regering of de missie wordt verlengd.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp betuigen in het condoleanceregister hun medeleven: "Wij zijn diep getroffen door het bericht dat Apache-vliegers kapitein René Zeetsen en eerste luitenant Ernst Mollinger zijn omgekomen in Mali. Onze gedachten gaan uit naar hun relaties, familie, vrienden en collega’s. Wij leven intens met hen mee en wensen hen kracht bij het omgaan met dit grote verlies. René Zeetsen en Ernst Mollinger zetten zich in voor een vrije en veilige wereld en betaalden daarvoor de hoogste prijs. Ze verdienen ons grootste respect."Herdenking Slag in de Javazee

Op 27 februari 2015 werd op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya traditiegetrouw de Slag in de Javazee herdacht. Op die datum in 1942 vond nabij het eiland Bawean ten noorden van Surabaya een langdurige zeeslag plaats tussen Japanse oorlogsschepen en een geallieerde vlooteenheid bestaande uit Amerikaanse, Britse, Australische en Nederlandse marineschepen. Dit eskader stond onder commando van de Nederlandse schout-bij-nacht Karel Doorman. Hij en meer dan 900 andere Nederlandse marinemannen sneuvelden op die dag in een laatste en vergeefse poging om de Japanse invasiemacht tegen te houden: een paar dagen later was Java in handen van de Japanse overheerser.

De plechtigheid vond plaats in aanwezigheid van ongeveer 50 belangstellenden, onder wie de nieuwe Nederlandse Ambassadeur en zijn echtgenote de heer en mevrouw Swartbol, de Nederlandse consul van Surabaya mevrouw Sylvia Pangkey en Gellius Flieringa, Algemeen Directeur van de OGS. Traditiegetrouw waren ook de Indische club van Surabaya o.l.v. de heer Eddie Samson vertegenwoordigd en een delegatie van de Nederlandse gemeenschap in Surabaya.

Alle aanwezigen werden welkom geheten door Robbert van de Rijdt, directeur van de OGS in Indonesië gevolgd door een historisch overzicht van de zeeslag door defensieattaché, kolonel (KL) Rene Pals. Onder klokgelui van de scheepsbel van Hr.Ms. Java, een van de schepen die ten onder is gegaan bij de Slag in de Javazee, liepen de genodigden naar het Karel Doormanmonument. Bij het monument legden de Ambassadeur en de defensieattaché een krans namens de Koninklijke marine en Gel Flieringa namens de Oorlogsgravenstichting. Twee hoornblazers van de Indonesische marine gaven de militaire signalen; met het blazen van de taptoe werd de minuut stilte ingeluid. Na de kranslegging strooiden de aanwezigen bloemen rond het monument en op het ereveld.
Kranslegging bij Netherlands Australian Memorial in Canberra

Op vrijdag 9 februari heeft de heer Robbert van de Rijdt, onze Directeur Indonesië, namens de Oorlogsgravenstichting een krans gelegd bij het Netherlands Australian Memorial in Canberra. Dit monument herdenkt de inzet van Nederlandse strijdkrachten in Australië tijdens de Tweede Wereldoorlog. In Australië zijn tijdens WOII 144 Nederlanders omgekomen en begraven.

De plechtigheid werd bijgewoond door de Nederlandse Ambassadeur mevrouw Annemieke Ruigrok, de Nederlandse defensie attaché kolonel Harold Jacobs, stafleden van de Nederlandse Ambassade en een tiental voormalige Nederlanders. In zijn speech gaf de heer Van de Rijdt aan dat mensen die hun leven hebben geven en verloren in de strijd tegen de vijand nimmer vergeten mogen worden. Het herdenken van oorlogsslachtoffers blijft heel belangrijk om de herinnering levend te houden.

Een aantal dagen eerder, op 2 februari, had de heer Van de Rijdt ook een krans gelegd in Perth bij het Karrakatta Broome Memorial samen met de Nederlandse Defensie attaché en de Nederlandse consul honaire de heer Arnold Stroobach.

Robbert van de Rijdt was in Australië voor een inspectiereis langs een groot aantal van de in totaal 144 Nederlandse graven in Australië. De graven worden verzorgd door de de Organisation of Australian Wargraves een zusterorganisatie van de OGS.Kranslegging door Robbert van de Rijdt
Kranslegging door Robbert van de Rijdt

Circulaire pelgrimsreis Indonesië 2015 verzonden

Onlangs is de circulaire met informatie over de pelgrimsreis naar Indonesië verzonden naar nabestaanden van oorlogsslachtoffers die begraven liggen op een van de zeven Nederlandse erevelden op Java. Deze informatie wordt automatisch toegestuurd aan nabestaanden die geregistreerd zijn bij de Oorlogsgraven-stichting in Den Haag. Bent u nabestaande van een oorlogsslachtoffer dat begraven ligt op een van de erevelden op Java en heeft u de circulaire niet ontvangen, neemt u dan contact op met de Stichting en laat u alsnog registreren. Dit kan zowel telefonisch als per e-mail.

In 2015 biedt de Oorlogsgravenstichting een speciale reis aan naar Indonesië: Voor het eerst sinds de OGS haar reizen organiseert zullen er 6 erevelden aangedaan worden, te weten Jakarta met bezoek aan de erevelden Menteng Pulo en Ancol, naar Bandung met bezoek aan het ereveld Pandu, bij Cimahi het ereveld Leuwigajah en als laatste de erevelden Candi en Kalibanteng gelegen op midden Java bij de stad Semarang.


J. Pluymakers (r) met gouden speld
J. Pluymakers (r) met gouden speld

Gouden erespeld Oorlogsgravenstichting voor oud-consul J. Pluymakers

Op 13 januari 2014 kreeg in de gemeente Vaals in het gemeentehuis, Von Clermontplein 15 in Vaals, de heer J. (John) Pluymakers, oud-consul van de Oorlogsgravenstichting (OGS), een gouden erespeld opgespeld door de heer W.R. Broer, Plv. algemeen directeur van de OGS. De heer R. van Loo , Burgemeester van Vaals was hierbij aanwezig.

De heer Pluymakers kreeg dit ereteken voor zijn 28-jarige consulschap. Al die jaren was hij de “ogen en oren”van de Stichting. De heer Pluymakers werd in januari 1986 als lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting aangesteld. Zo droeg hij zorg voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Vaals liggen 8 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven.

De Oorlogsgravenstichting is op 13 september 1946 in het leven geroepen en oefent wereldwijd toezicht uit op het onderhoud van bijna 50.000 Nederlandse oorlogsgraven. Deze graven liggen verspreid over vijf continenten, in meer dan 50 landen. In Nederland alleen al zorgt de Stichting voor het onderhoud van 12.060 verspreid liggende oorlogsgraven in meer dan 1000 plaatsen. Het gaat hier om 2.151 Nederlandse, 7.944 gemenebest en 1.965 andere geallieerde oorlogsgraven. In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. Doordat de Stichting ter plekke niet altijd zelf haar zaken kan behartigen, is het consulsysteem ingesteld. Sinds 1964 wordt de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar statutaire taken bijgestaan door bijna 400 consuls. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester. Bij het verlaten van de gemeentelijke dienst stopt ook het consulschap.Militair ereveld Grebbeberg in uitzending Geloof en een Hoop Liefde

Op dinsdag 13 januari 2015 om 17.10 uur op NPO2 is het Militair ereveld Grebbeberg te zien in een uitzending van Geloof en een Hoop Liefde van de Evangelische Omroep.

In deze uitzending is de heer Teun Jordaan te zien tijdens een rondleiding over het ereveld en de directe omgeving met een klas schoolkinderen en presentator Herman Wegter. De heer Jordaan vrijwilliger bij de Oorlogsgravenstichting heeft als kind de gevechten op en rond de Grebbeberg bewust meegemaakt. De uitzending geeft een mooi beeld van de educatieve activiteiten van de Oorlogsgravenstichting. Wij verzorgen rondleidingen op erevelden, maar ook op begraafplaatsen in het land voor zowel (school)kinderen als volwassenen. Bent u geïnteresseerd in een rondleiding neem dan contact op met Peter Raatgever op telefoonnummer 070-3131094 of via email info@ogs.nl.


Teun Jordaan met een klas schoolkinderen
Teun Jordaan met een klas schoolkinderen


Disclaimer