logo
logo opvulling
Header image
Header image
Header image
logo opvulling
logo opvulling
Home > Actualiteiten

Actualiteiten

Vlaggen op erevelden halfstok op dag van nationale rouw

Op woensdag 23 juli 2014 hingen vanwege de dag van nationale rouw op de Nederlandse erevelden op Java de vlaggen halfstok. Ook op het kantoor in Den Haag was de vlag halfstok gehesen. Vandaag werd in heel het land en op vele plekken daarbuiten stilgestaan bij het lot van de inzittenden van de MH17 het toestel van Malaysian Airlines dat op 17 juli boven oorlogsgebied in de Oekraïne is neergehaald. Het vliegtuig was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Alle 298 inzittenden, waaronder 193 Nederlanders kwamen hierbij om het leven.

Op woensdag kwamen de eerste slachtoffers van de vliegramp met MH17 in Oekraïne aan in Eindhoven. Dat gebeurde in aanwezigheid van nabestaanden. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en andere hoogwaardigheidsbekleders waren hierbij aanwezig. Het Kabinet had besloten om die dag uit te roepen tot dag van nationale rouw. Sinds 1962, de dag van de bijzetting van prinses Wilhelmina in Delft, was dat niet meer voorgekomen.

Na de landing van de twee militaire vliegtuigen in Nederland rond 16.00 uur volgde een trompetsignaal en werd er een minuut stilte in acht genomen. De lichamen van de slachtoffers werden per auto overgebracht naar de korporaal Van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Deze kazerne is vernoemd naar het oorlogsslachtoffer korporaal-verpleger J.P.M. van Oudheusden, die in de meidagen van 1940 op het vliegveld Ypenburg bij Den Haag met grote inzet Nederlandse militairen behandelde die tijdens de Duitse inval gewond geraakt waren. Korporaal Van Oudheusden overleed in 1943 alsnog aan de verwondingen van zware mishandelingen die hij onderging toen hij ondanks het Duitse verbod doorging met het verzorgen gewonde militairen. Van Oudheusden lag aanvankelijk begraven in Tilburg. Sinds 10 februari 1977 ligt hij begraven op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.Vlag halfstok op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya op Java
Vlag halfstok op het ereveld Kembang Kuning in Surabaya op Java
Disclaimer